Budapesti ingatlan kincstár

Így vásárolj lakást okosan I.

Így vásárolj lakást okosan I.

 

A lakásvásárlás keményebb munka, mint amilyennek gondolná az ember. Mint mindenben, ebben is lehet rutint szerezni, de akár profiktól is lehet segítséget kérni, a könnyebbség érdekében. budapesti_ingatlan_kicstar_lakas.jpgÖsszegyűjtöttünk néhány tanácsot a Budapesti Ingatlan Kincstártól, amelyek figyelembevételével rengeteg időt és energiát tud megspórolni az, aki lakásvásárlásra – vagy annak eladására – szánja magát.

1; A saját helyzet felmérése

Az első, és legfontosabb, hogy az ember minél hamarabb képet kapjon saját anyagi helyzetéről, lehetőségeiről, és hogy tudja, mekkora tőkéből tud gazdálkodni. Mekkora megtakarítással és önerővel rendelkezik, ha szüksége van hitelre, mekkora összegre jogosult és azt milyen keretek közt képes törleszteni. A lakásvásárlás első lépései között érdemes betérni a bankba (illetve tanácsos utánajárni más bankajánlatoknak is), és egy "elő" hitelminősítést kérni. Ebből nagyjából kiderülnek az előbb említett körülmények.

Itt több szempontot is figyelembe vesznek a bankok. Például a havi keresetet, egyedül vagy adóstárssal lesz-e a hitel törlesztve, mekkora megtakarítással rendelkezik az illető, esetleg van-e másik ingatlan.

2; Így válassz lakást!

Amikor az ember már tudja milyen ingatlant keres, vagy legalábbis annak körvonalai megvannak, indulhat is annak megtalálása. A nagy ingatlanhirdetési portálokon kívül érdemes ingatlanirodák honlapján is nézelődni. Ha tüzetesen átnézte a hirdetéseket, kiválasztotta azokat, amelyek megfelelnek az elképzeléseknek, következhet a kapcsolatfelvétel és az adott ingatlan személyes felkeresése, megtekintése. A befutó lakásokat érdemes többször, több helyzetben, más napszakokban is felkeresni a változó behatások, ingerek miatt, ezzel is segítve a döntést mielőtt a vásárlásra kerülne a sor.

3; Tulajdoni lap és kérdezés

Amikor a vásárló másodjára néz meg egy lakást, már akkor érdemes minden apró részletre rákérdezni: szomszédok, rezsiköltségek, közlekedési lehetőségek, szabadidős lehetőségek közelsége, stb. emellett pedig az egyik legfontosabb: a tulajdoni lap. Ezen rajta van, hogy ki, avagy kik az ingatlantulajdonosok, ami abból a szempontból fontos, hogy csak vele lehet adásvételi szerződést aláírni, emellett milyen az ingatlan típusa, milyen anyagi terhek vannak rajta. A közös képviselővel is érdemes beszélni, hogy van-e esetleg közös költség tartozása a jelenlegi tulajdonosoknak – persze amennyiben társasházról van szó.

4; Szakértő vélemény kikérése

Sajnos a hozzá nem értő és tapasztalatlan ügyfél figyelmét könnyű lehet elterelni, egy jó bútorelrendezés, ügyes festés akár jelentős szépség és biztonsági hibákat is el tud fedni, amelyek később derülnek csak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlankincstar.blog.hu/api/trackback/id/tr5714103123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása