Budapesti ingatlan kincstár

Közel kétmillió ember van veszélyben !

chapman-property-auction-venue-900x600-900x450.jpg
Közel millióan lehetnek a nem fizető adósok listáján, az elmúlt öt évben pedig közel 50 ezer lakást vesztettek el a hitelesek.

Az MNB ma közzétett adatai szerint az év első 3 hónapjában soha nem látott számú, közel 800 lakást kényszerértékesítettek a bankok. Bár 6,1 százalékra csökkent a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek aránya március végére, nem javult a törlesztőképesség, a Budapesti ingatlan kincstár véleménye szerint a követeléskezelőknek eladott hitelekkel együtt a súlyos késedelemben lévő lakossági hitelek aránya még mindig 15 százalék körül jár.

 Az új hitelek körében szinte zéró a nem teljesítő állomány ezért a késedelmes hitelek arányának javulása ennek is köszönhető, de a lakosságot továbbra is sújtja ez a probléma, a nem teljesítő állomány egy része a Nemzeti Eszközkezelőhöz, más része a követeléskezelőkhöz került.

A lakáspiac elindulása miatt a nem teljesítő adósok ingatlanára is megnőtt a piaci kereslet, ezért egyre több jelzáloghiteladóstól lakásárveréssel szabadulnak meg a bankok. Az elmúlt öt évben több mint ötezer lakást érintett a kényszerértékesítés, ebből közel 800-at idei első negyedévben hajtottak végre.

A Központi Hitelinformációs Rendszert kezelő BISZ Zrt. adataiból az is kiderül, hogy 2018 márciusának végén még mindig 1,569 millió élő lakossági mulasztást tartottak nyilván a BAR-listán. 

Ennek köszönhetően a Budapesti ingatlan kincstár kidolgozott egy segítő csomagot az ingatlan árverések megelőzésére. A problémák megoldásában a már külföldön bizonyított segítő csomagot bárki igénybe veheti. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlankincstar.blog.hu/api/trackback/id/tr6714054470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása